The Brewing Guide. Cum să prepari o cafea V60

După cum v-am obișnuit, în fiecare număr al ziarului vom prezenta câte o metodă de pregătire a cafelei. De această dată ne vom opri atenția asupra cafelei V60. Această metodă de preparare este apreciată pentru că este simplă, curată și accesibilă. Cafeaua extrasă prin metoda V60 are un gust delicat și sofisticat, cu arome mai clare, metoda fiind perfectă dacă îți dorești să descoperi nuanțele mai subtile ale cafelei de specialitate. 

Cafetiera V60 are o formă unică de con, care îi permite cafelei să își păstreze toate aromele în momentul extracției. Mișcarea circulară a apei asigură o extracție uniformă și eficientă de fiecare dată și, în același timp, permite experiențe diferite ale aceleiași cafele, în funcție de viteza fluxului de apă și mișcarea aleasă. 

Pentru cele mai bune rezultate, urmăriți cu atenție necesarul de ingrediente și pașii enumerați mai jos.

Ai nevoie de:

  1. Cafetieră V60
  2. Filtre de hârtie pentru V60
  3. Ibric – de preferat cu tub de turnare îngust
  4. Cronometru
  5. Cântar
  6. Râșniță pentru cafea
  7. Ceașcă
  8. 18 g cafea boabe
  9. 300 mL apă

Măcinătura optimă a cafelei pentru V60 este o textura asemănătoare cu sarea de masă. O dată ce aveți la îndemână cele necesare, prepararea cafelei se desfășoară în felul următor:

 

  1. Încălzește apa. Lasă apa să fiarbă, după care las-o să se răcească timp de un minut. Temperatura pe care ne-o dorim este de 90-95 grade Celsius.

2.Pregătește cafetiera. Împătură filtrul de hârtie pe marginea încrețită și așează-l în interiorul cafetierei V60. Așează cafetiera deasupra ceștii.

3.Umezește filtrul. Toarnă apa fierbinte în interiorul filtrului de hârtie, pentru 5 secunde, până când acesta s-a umezit. Această etapă este importantă pentru că ajută filtrul să se fixeze de cafetieră și elimină gustul de hârtie. Înainte să mergi mai departe, golește din ceașcă apa cu care ai umezit filtrul.

4.Macină boabele de cafea. Uleiurile care oferă cafelei aromele sale îmbietoare se evaporă foarte rapid după ce boabele au fost măcinate. Din acest motiv, îți recomandăm să macini strict cantitatea de cafea pe care urmează să o prepari. În cazul nostru, folosind cântarul, măsoară 18 g boabe de cafea, după care macină-le la o textură medie spre fină (ca și sarea).

5.Pregătește cafetiera. Pune cafeaua măcinată în interiorul cafetierei V60 și scutur-o ușor înainte și înapoi, ca să se așeze cafeaua. Fă o mică adâncitură (1 cm) în mijlocul patului de cafea, folosind degetul arătător.

6.Pre-extracția cafelei. Așează pe cântar ceașca împreună cu cafetiera V60 și pornește cronometrul. Toarnă încet o cantitate mică de apă (30 g), cât să umezești cafeaua uniform. Apa caldă determină cafeaua să elibereze anumite gaze, care duc la extinderea patului de cafea, formarea de bule de aer la suprafață și eliberarea aromelor. Lasă apa să se așeze timp de 30 de secunde.

7.Continuă extracția cafelei. Începe să torni apa în mod continuu, în cercuri mici, în jurul centrului cafetierei. Încearcă să menții constant nivelul apei din cafetieră, sub marginea acesteia, și evită să torni apa în jurul capetelor filtrului de hârtie. Oprește procesul în momentul în care timer-ul tău indică 2 minute sau cântarul ajunge la 300 g.

8. Savurează! Permite întregii cantități de apă din cafetieră să se scurgă în ceașcă. Timpul final de extracție ar trebui să fie undeva la 2 minute și jumătate. Aruncă filtrul de hârtie și savurează cafeaua direct din ceașcă!