Începutul anului 2016 aduce cu sine numeroase schimbări în peisajul localurilor Clujene, majoritatea benefice. Vorbim despre un public din ce în ce mai educat și mai pretențios, iar pentru proprietarii micilor cafenele, bistrouri și restaurante nu mai este suficient să deschidă un local și să aștepte clienții să apară timid pe ușă. Oamenii caută din ce în ce mai mult o experiență, dincolo de mâncare și băutură, se creează o legătură emoțională între ei și locul lor preferat, departe de birou și de casă.
Experiența oferită de local ar putea să fie un criteriu suficient și satisfăcător în alegerea lui, dar uneori căutăm și mai mult de atât. Ne dorim să fim scoși din zona noastră de confort, să fim provocați, să fim surprinși și suntem impresionați de locurile care spun o poveste despre cafea, despre oameni, despre prietenie.
Un astfel de loc este Bujole - o bijuterie cu aer franțuzesc situată în inima Clujului. Construit după un concept special, la Bujole te simți ca acasă de îndată ce pășești în interiorul localului. Sau în sufrageria celui mai bun prieten. Este un spațiu deschis, în care bariera impusă de bar a fost eliminată. Un spațiu construit pe ideea de transformare - ziua fiind cafenea, iar seara bistro - restaurant. Transformarea se reflectă și în structura meniului, care se schimbă periodic, dar și în cafeaua de origine pe care o putem savura - originea fiind una diferită în fiecare săptămână.
Noi, cei de la Olivo Coffee Roasters, suntem mândri să fim motorul ce alimentează pasiunea de a pregăti o cafea proaspăt prăjită și suntem încântați de tratamentul special pe care îl primește cafeaua noastră la Bujole. Aici oaspeții pot să își ia răgazul necesar pentru a înțelege cu adevărat diferențele mai subtile între aromele cafelelor din diferite regiuni și să experimenteze gusturi unice și distinctive. Intră în dialog cu bariștii Bujole, extrem de pasionați, și îți garantăm că vei uita de timp și vei fi absorbit de povestea boabelor cafelei de origine. Astfel, prin dialogul cu barista, vei parcurge și tu călătoria boabelor, de la recoltare și până în ceașca pe care o savurezi cu atâta plăcere, chiar în acest moment.
Am povestit cu trei oameni de bază ai proiectului Bujole, care s-au implicat trup și suflet de la concept și până la bijuteria pe care o vedem în prezent. Cunoaște-i pe Marius Nica, barista Bujole și multiplu campion național Latte Art și Cup Tasting; Tudor Harmath, managerul localului și somelier și Nicu Ungureanu, director de marketing al grupului Marty Restaurants, din care face parte și Bujole.
1. Cum a pornit totul? De la idee până la implementarea conceptului?
Ne-am dorit un local deschis, prietenos, pe ideea de lux accesibil, care să se transforme pe timp de seară. Facem acest lucru prin meniu, lumini, zona de bar, care la rândul ei se transformă – seara, aparatul de cafea coboară sub blat, lăsând locul syphon-ului si brew bar-ului.
2. Ce este inedit la Bujole? Care sunt noutățile pe care le aduce?
Cred că cea mai mare noutate este felul în care este făcut barul, care îți dă impresia că ești în sufrageria cuiva apropiat. Bariera impusă de bar a fost eliminată, iar astfel este încurajat dialogul cu oaspeții noștri. Nu avem nimic de ascuns, tot ce facem facem în fața oaspeților, ei pot vedea că lucrăm curat, cu pasiune.
3. Descrie în 3 cuvinte experiența Bujole, așa cum o simți tu.
Prieteni, pasiune și cafea. Un loc pentru prieteni, făcut din pasiune pentru cafea.
4. Spune-ne câteva cuvinte despre specificul meniului și selecția de vinuri.
Absolut toate preparatele sunt homemade – de la pâine la feluri principale și până la desert. Pentru o experiență culinară desăvârșită, la Bujole ai garanția că ceea ce deguști este așa cum trebuie să fie. Bucătarii sunt foarte pasionați de ceea ce fac, mereu experimentăm împreună noi gusturi. În ceea ce privește vinurile, punctul forte este reprezentat de diversitatea etichetelor românești foarte bune.
5. Ce fel de cafea pot savura oaspeții Bujole?
Oaspeții Bujole pot savura numai cafele de origine, pentru că dorim să le oferim o experiență cât mai autentică. Fiecare origine are caracteristici aparte. Poți să experimentezi diferențele între diverse metode de preparare și poți deveni un cunoscător al cafelei de origine. Ce pot să vă mai spun de cafea e că este proaspăt prăjită, în șarje mici, ca să fie mereu proaspătă.
6. Ce îți dorești pentru Bujole? Cum vezi localul în viitor?
Îmi doresc să avem oaspeți deschiși, care să încerce produsele noastre și să înceapă un dialog cu bariștii și barmanii noștri. Îmi doresc de asemenea ca Bujole să fie pus pe harta Clujului ca un loc ce aduce un plus de valoare pieței de HoReCa din Cluj – prin prisma calității serviciilor, preparatelor, prețurilor și a experienței oferite.
1. Cum a pornit totul? De la idee până la implementarea conceptului?
Totul a pornit de la ideea de a implementa un nou concept – unul de spațiu prietenos, deschis spre oaspeții care ne pășesc pragul. Design-ul localului este inspirat din Barcelona, cu elemente adaptate la specificul locației șl la ceea ce ne-am dorit - un spațiu deschis, în care te simți ca acasă.
2. Ce este inedit la Bujole? Care sunt noutățile pe care le aduce?
O noutate absolută este espressor-ul și metoda de extracție a cafelei. E un aparat diferit față de ce mai există în Cluj la ora actuală și ne permite să extragem cafeaua în funcție de preferințele fiecărui oaspete. Alt aspect deosebit este că nu mai servim cafea bazată pe espresso după ora 18:00. De regulă, oamenii beau seara espresso pentru a ajuta digestia sau pentru a sta cât mai mult treji, deși cafeaua brew, de exemplu V60 sau Syphon, are un conținut mai mare de cafeină și este mai aromată decât un espresso.
3. Descrie în 3 cuvinte experiența Bujole, așa cum o simți tu.
Surprinzător. Prietenos. Pasiune. Un loc în care pasiunea se împrietenește cu surprinzătorul.
4. Spune-ne câteva cuvinte despre specificul meniului și selecția de vinuri.
Specificul meniului este unul mediteranean, care va fi și mai bine pus în evideță în sezonul primăvară-vară, când vom avea ingrediente de sezon, precum: sparanghel, roșii sau struguri. Dorim să ne jucăm cu aceste ingrediente și să creăm preparate unice. Referitor la vinuri, oferim atât soiuri tipic românești, cât și internaționale. Producătorii românești predomină, deoarece dorim să oferim o experiență cât mai apropiată de zona noastră, având în vedere și fluxul de turiști din Cluj, care sunt în căutare de experiențe autohtone.
5. Ce fel de cafea pot savura oaspeții Bujole?
Cafea de specialitate care se schimbă o dată la câteva săptămâni, când apar origini noi. Mereu încercăm soiuri diferite, origini diferite, ca să oferim o varietate cât mai mare. Cafeaua este pentru cunoscători, dar și pentru oameni care vor să afle mai multe despre cafeaua de specialitate.
6. Ce îți dorești pentru Bujole? Cum vezi localul în viitor?
Să apărem într-un ghid de talie internațională, să păstrăm mereu pasiunea cu care am pornit la drum și să nu pierdem esența și identitatea localului.
1. Cum a pornit totul? De la idee până la implementarea conceptului?
Noi nu știm să facem lucruri simple sau să luăm lucrurile de-a gata. Corso era un local foarte drăguț, foarte dorit de oameni, de nișă, dar nu era exploatat la potențialul maxim. Diamantele sunt frumoase, dar dacă sunt șlefuite, pot fi extraordinare.
2. Ce este inedit la Bujole? Care sunt noutățile pe care le aduce?
Restaurantul a fost gândit de la început ca un loc care se transformă – ziua e cafenea și seara restaurant. Inedit la Bujole e conceptul și sentimentul pe care îl ai când pășești în local – nu e impresia că intri într-un restaurant, cât mai degrabă în sufrageria unei persoane dragi. E un loc care oferă transparență prin modul în care se servesc preparatele făurite și în același timp, se creează o conexiune intimă cu atmosfera localului.
3. Descrie în 3 cuvinte experiența Bujole, așa cum o simți tu.
Experiență desăvârșită a simțurilor.
4. Spune-ne câteva cuvinte despre specificul meniului și selecția de vinuri.
Meniul este tot timpul nou. Bujole oferă un meniu dinamic, cu o prezentare la nivel înalt. Combinația de gusturi regăsită în fiecare preparat te surprinde de fiecare dată, asta și pentru că acordăm o atenție extraordinară pentru fiecare preparat servit. Referitor la vinuri, există un echilibru bun între etichete românești și vinuri internaționale. Avem 70 de etichete și dorim să avem și mai multe în timp. Deosebită este și oferta foarte mare de vinuri la pahar pentru un bistro.
5. Ce fel de cafea pot savura oaspeții Bujole?
La Bujole cafeaua e specială din mai multe puncte de vedere: avem doar cafea de origine, nu blend-uri; ea se poate savura sub formă de extracție espresso până la ora 18:00 sau ca și cafea la filtru: brew V60, Aeropress, Woodneck sau Syphon. Oaspeții pot alege între 3 cafele de origine pe zi, iar la espresso poți avea parte de un profil personalizat de extracție, datorită aparatului folosit, care permite un control manual al extracției, o experiență unică până acum în Cluj.
6. Ce îți dorești pentru Bujole? Cum vezi localul în viitor?
În preferințele clujenilor pentru o alegere de fine dining și ca o experiență must have a tuturor turiștilor care ne trec pragul orașului.