Coffee Brainiacs: 9 mituri despre cafea nimicite de știință

V-ați familiarizat deja cu noua rubrică The Daily Cup, Coffee Brainiacs, în care despicăm firul în patru și întoarcem bobul de cafea pe toate fețele, până îi descoperim secretele. Unele ciudate, altele amuzante, unele de-a dreptul științifice, informațiile despre cafea continuă să ne fascineze pe măsură ce le facem loc în viețile noastre. Indiferent dacă ești un împătimit al cafelei sau nu, cu siguranță vei iubi și mai mult această licoare minunată o dată ce afli mai multe despre ea. După cele 7 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre cafea și 5 modalități științifice dovedite prin care cafeaua îți dă Super Puteri, îți prezentăm în acest număr 9 mituri despre cafea nimicite de știință.

1. Cafeaua de după masă te va ține treaz toată noaptea

Cafeina este un stimulant. Cu toate acestea, cafeaua de după masă este sintetizată de ficat cu viteza luminii și aproape toată cafeina (cam 75%) este eliminată din corp după 4 – 7 ore. Așadar, dacă savurezi a doua ceașcă la ora 15:00, până te pui în pat ar trebui să fii în regulă. Asta dacă nu te culci foarte devreme.

2. Extracția optimă se face cu apă fierbinte

Nimic mai neadevărat! Dacă temperatura apei depășește 90 de grade, apa va extrage uleiurile mai amare din cafea, putând chiar să le ardă. Așadar poți atribui gustul ars al cafelei chiar și apei prea fierbinți.

3. Cafeaua anulează efectele alcoolului

Numărul miturilor despre alcool rivalizează cu cele despre cafea, însă răspunsul scurt este: Nu. Cafeina poate diminua efectele alcoolului, făcându-te mai alert, însă un studiu al The American Psychological Association concluzionează: cafeaua nu anulează impactul cognitiv negativ al alcoolului. Dimpotrivă, lucrurile pot sta chiar mai rău: ”Oamenii care au consumat atât alcool, cât și cafeină, se pot simți treji și capabili să facă față unor situații care pot deveni periculoase, ca de exemplu să conducă mașina.”

4. Cafeaua te deshidratează

Da, cafeaua are un efect diuretic moderat, însă apa din compoziția ei compensează din plin efectul de deshidratare al cafeinei. Un studiu din 2014 demonstrează chiar că oamenii care consumă cafea în mod regulat dezvoltă o oarecare rezistență la potențialul efect de deshidratare.

5. Cafeaua te ajută să slăbești 

Hmm..nu chiar. Efectul stimulant al cafeinei îți poate mări ușor – adică foarte ușor – ritmul metabolic, însă nu suficient de mult încât să pierzi în greutate, cel puțin nu pe termen lung. Cafeina ar putea să îți reducă, pentru scurt timp, dorința de a mânca, însă nu există suficiente dovezi științifice care să demonstreze o legătură între cafeină și pierderea în greutate.

6. Cafeina creează dependență

Există un sâmbure de adevăr în acest mit, deoarece cafeina stimulează sistemul nervos central. Cu toate acestea, efectele abstinenței durează o zi sau două și sunt mic copil față de efectele abstinenței de, să zicem, nicotină.

7. Cafeaua cauzează boli de inimă, cancer, osteoporoză

Liniștește-te, totul va fi în regulă. Consumată în cantități zilnice moderate (până la 400 miligrame sau 4 cești de cafea), cafeina nu îți va face niciun rău. Dacă suferi de hipertensiune, s-ar putea să experimentezi o creștere temporară a ritmului cardiac, însă nu există o conexiune între cafeină și colesterol mărit sau boli cardiovasculare. Dimpotrivă, există suficiente dovezi ale efectelor benefice ale cafeinei, din locuri precum Harvard.

 

8. Femeile însărcinate nu ar trebui să bea cafea

Cafeina nu afectează fetusul, însă femeile însărcinate sunt sfătuite să se limiteze la doar 200 de miligrame pe zi. Cafeina poate ajunge la bebeluș, însă nu există studii concrete care să demonstreze că e dăunătoare. Dar better safe than sorry, nu?

9. Cafeaua îți oprește creșterea în înălțime

Nimeni nu spune să adaugi cafeaua în dieta zilnică unui copil, dar nici nu sunt studii care să demonstreze oprirea creșterii de către cafeină. Cea mai apropiată dovadă științifică în acest sens este aceea că reduce ușor absorbția calciului în corp.

*Articol adaptat de pe www.thrillist.com