Cum preparăm un espresso corect la noi acasă

După cum v-am obișnuit, în fecare număr al ziarului vom prezenta câte o metodă de pregătire a cafelei. De această dată ne vom opri atenția asupra cafelei espresso. Deși poate părea foare la ureche, este cea mai complexă metodă, care implică cei mai mulți factori care pot infuența rezultatul fnal.

Istoria binecunoscutei cafele espresso este aceeași cu cea a aparatului cu ajutorul căreia este obținută – espressorul. Italianul Angelo Moriondo a fost primul care a construit și brevetat primul aparat de pregătit cafea espresso, în anul 1884. Un alt italian – Luigi Bezzera - a fost cel care a conceput însă metoda de preparare rapidă a cafelei, în anul 1901. Principalul motiv ce a stat în spatele acestei decizii a fost faptul că angajatii săi pierdeau mult prea mult timp în pauzele în care serveau cafea – prepararea acesteia necesita 5-10 minute, iar consumul cafelei implica un timp adițional, pe care italianul considera că putea fi investit într-un alt mod.

Cuvântul ”espresso” este efectiv un descriptor a ceea ce se întâmplă în momentul preparării: presiunea apei extrage compușii din cafea. Aparatul care făcea cafea rapidă era construit după principiul ce stă la baza espressoarelor întâlnite peste tot in zilele noastre. O cantitate precisă de cafea era păstrată într-un compartiment prevăzut cu o valvă, care se deschidea și permitea aburului să preseze apa ce trecea prin cafea.

Prepararea unui espresso corect la tine acasă începe cu...alegerea espressorului. Îți prezentăm mai jos câteva criterii de care să ții cont în acest proces.

• espressorul să aibă control electronic sau mecanic al temperaturii de extracție a apei pentru prepararea cafelei

• existența unor fltre de precizie în portafltru, cu un diametru de 58 mm (pentru profesioniști, 58.4 mm, 53 mm sau 54.5 mm)

• dimesiunea sitelor să fe potrivită pentru doza de cafea măcinată (17 – 18 g)

• presiune constantă de 9 bari sau controlul presiunii cu ajutorul levierului (vezi modelele Leva)

Pentru cele mai bune rezultate, urmăriți cu atenție necesarul de ingrediente și pașii enumerați mai jos. Ai nevoie de:

  1. Espressor
  2. Râșniță pentru espresso
  3. Tamper
  4. Cronometru
  5. Cântar
  6. Ceașcă
  7. 18 g de cafea boabe, din care să rezulte 36 ml cafea
  8. Apă

Măcinătura optimă a cafelei pentru espresso este una foarte fină, asemănătoare cu cea a piperului măcinat. O dată ce aveți la îndemână cele necesare, prepararea cafelei se desfășoară în felul următor:

1.Macină boabele de cafea. Uleiurile care oferă cafelei aromele sale îmbietoare se evaporă foarte rapid după ce boabele au fost măcinate. Din acest motiv, îți recomandăm să macini strict cantitatea de cafea pe care urmează să o prepari. În cazul nostru, folosind cântarul, măsoară 18 g boabe de cafea, după care macină-le la o textură foarte fină.

2.Dozează și tampează cafeaua în portafltru. Cafeaua măcinată trebuie să fe distribuită în sita portafltrului cât mai uniform. Ea trebuie presată cu o forță de la 10 până la 20 kg, perfect perpendicular pe sită. Tamperul trebuie sa fe potrivit pentru dimensiunea sitei din portafltru.

3.Pune apă în espressor. Apa trebuie să fe proaspătă, curată, fără miros, cu un conținut de minerale între 60 – 120 ppm (parts per million – informație care se găsește pe etichetele sticlelor de apă plată).

4.Preinfuzia cafelei. Așează ceașca pe cântar sub portafltru. Timpul de preinfuzie este de 5 – 7 secunde și durează din momentul în care pornește extracția și până în momentul în care apa își face loc prin patul de cafea.

5.Extracția cafelei. Temperatura de extracție trebuie să fe de 93 de grade celsius, iar timpul total de extracție de 25 – 32 de secunde. Poți regla preinfuzia și extracția cafelei prin granulația măcinăturii.