O zi din viața unui barista

Te trezești somnoros, pregătit sau nu prea pentru o nouă zi de muncă, îți urmezi rutina de dimineață și te îndrepți cu pași hotarâți spre cafeneaua ta preferată. Gândul la o cafea aromată este cam singurul care te convinge să mergi mai departe, iar ceașca aburindă este răsfățul pe care îl cauți mereu cu atâta nerăbdare.

De după tejghea te întâmpină același chip prietenos, pe care îl știi prea bine, mereu cu zâmbetul pe buze și dornic să îți prepare combustibilul cafeinizat. Este el, amicul tău barista, cel cu care schimbi câteva vorbe în fiecare dimineață, care îți dezvăluie din tainele cafelei și îți mai spune câte o glumă în zilele posomorâte. Parcă îți e mai mare dragul să îl vezi, iar când iei prima gură de cafea, mai că l-ai lua cu tine acasă ori la birou, ca să îți prepare mereu licoarea fermecată.

Ce nu știai poate e că sentimentul e reciproc. Amicul barista este la fel de entuziasmat să te vadă, iar energia lui pozitivă este în mare parte mulțumită ție. Ziua lui începe tot cu o ceașcă de cafea, de multe ori înainte de răsărit, după care se asigură că totul este perfect pe când ajungi să îi treci pragul. Fiecare zi din viața unui barista împărtășește aceiași parametri tehnici, dar și aceiași poftă de viață și bucurie a interacțiunii.

Robert Kis este barista la Chioșcul Olivo Coffee.You.Go, al Prăjitoriei de Cafea Olivo, din octombrie 2017, experiență care i-a schimbat nu doar percepția asupra cafelei, ci și viața. A învățat ce înseamnă cafeaua de specialitate, să fie mai responsabil și să se bucure de fiecare oaspete care îi trece pragul. Pe lângă pasiunea pentru cafea, Robert este și student la jurnalism, așa că, alături de colegii săi, a ales să documeteze o zi din viața unui barista.

”La începutul zilei, prima sarcină este aprovizionarea. Ne asigurăm astfel că poți alege din meniul nostru produsul pe care ți-l dorești. Mai apoi, urmează cel mai important lucru, și anume prepararea rețetei pentru cele două tipuri de cafea pe care urmează să le servim în ziua respectivă: blend-ul și o cafea single origin. Până aici, toate bune și frumoase, iar atmosfera destinsă ne dă impulsul pentru întreaga zi.

Rețeta pentru cele două tipuri de cafea se schimbă constant pe parcursul zilei, așa că noi testăm periodic câte un espresso, pentru a ne asigura de păstrarea calității. La finalul zilei, după ce toată lumea pleacă mulțumită și cu zâmbetul pe buze, noi mai rămânem ca să pregătim barul pentru ziua ce urmează: golim și curățăm râșnițele și espressorul, asigurăm curățenia chioșcului, după care stingem lumina.”

Poate că detaliil tehnice nu sunt dintre cele mai interesante, dar sunt esențiale pentru ca espresso-ul sau cappuccino-ul tău să fie de fiecare dată așa cum te aștepți. După ce acestea sunt în parametri optimi, urmează partea cu adevărat distractivă: conversația cu barista de serviciu! În afară de mici amabilități și curiozități despre cafea, poate multe lucruri rămân nerostite din cauza timpului limitat. Noroc cu paginile Ziarului și cu puterea condeiului lui Robert! A stat de vorbă cu colegii săi, care abia au așteptat să descrie viața lor de barista și să îți transmită cuvintele lor de apreciere. Da, ție, dragă cititorule!

“Mi-e foarte drag să știu că ajung la muncă dimineața, pregătesc tot, beau o cafea și aștept primul oaspete, care pentru mine reprezintă “prima doză de cafeină” a zilei, care nu provine dintr-o ceașcă.” Cam asta simte Andrei Lazăr, barista la Olivo din octombrie 2017. ”Complexitatea și diversitatea cafelei noastre, împreună cu energia pozitivă a echipei, pe care o transmitem și oaspeților, îmi oferă foarte multe momente și mici recompense sufletești.”

”Dimineața mă grăbesc să ajung cât mai repede la muncă, să aduc cafeaua la standardele Prăjitoriei Olivo și să o mențin la fel pe toată durata zilei. Apoi, alături de primii oaspeți, descoperim notele pe care originea din ziua respectivă le oferā. Pentru mine, Chioșcul e ca o a doua casă, unde mă întâlnesc cu prieteni, și cel mai important, le ofer oamenilor un boost de energie pozitivă.” Sunt cuvintele lui Alex Șuteu, barista la chioșcul Prăjitoriei Olivo de doi ani. ”Plăcerea cu care vin la muncă este datorată cafelei de calitate cu care avem onoarea să lucrăm și, foarte important, oamenilor minunați care vin spre chioșc zâmbind.”

De trei ani încoace, Iulian își dedică viața cafelei și își lasă o părticică din suflet în fiecare ceașcă. Când l-am întrebat ce înseamnă pentru el o zi din viața unui barista, răspunsul nu a întârziat să apară. “N-am avut niciodată un job la care să mă duc cu atâta plăcere, mereu mă trezeam greu dimineața, dar de cănd lucrez cu cafeaua, abia aștept ca ziua mea să înceapă. De fiecare dată când ajung la muncă, mă motivez să fiu mai bun ca ultima dată, să fac lumea să se simtă mai bine, de aceea încep cu pregătirea rețetei, cu care întâmpin primii oaspeții. Cu oaspeții care ne trec pragul zi de zi port fel și fel de conversații, ajung să le știu preferințele în materie de cafea, aspecte din viața personală și detalii din ziua respectivă, pe care încerc să le-o fac mai bună. Nici nu simt cum trece timpul, trăiesc fiecare zi din plin!”

Mihai Medeșan lucrează ca barista la Olivo de un an și jumătate. Este un om pasionat, interesat, dornic să învețe, dar și unul care te poate bine-dispune indiferent de ziua pe care ai avut-o. “Pentru mine, o zi din viața de barista este una foarte frumoasă, deoarece ajung să văd că munca și efortul pe care îl depun îmi sunt recunoscute nu doar de colegi, dar și de oaspeți, cărora le citesc mulțumirea pe chipuri. Recunosc că înainte de Olivo nu eram un împătimit al cafelei, dar după ce am început să gust ceea ce se numește un espresso corect, am început să învăț și am intrat în lumea cafelei de specialitate, care m-a cucerit iremediabil. Îmi place să lucrez, îmi place să mă documntez despre acest subiect și să testez noi rețete.”

Pentru Robert, ”prima parte a zilei este cea mai antrenantă, fiindcă majoritatea oaspeților se grăbesc să ajungă la muncă, iar eu trebuie să le prepar cafeaua în cel mai scurt timp, păstrând în același timp calitatea constantă. Deși zilele se desfășoară pe repede-înainte, este o plăcere să port o conversație cu fiecare dintre oaspeții noștri. Mă bucur că am colegi de la care pot învăța și oaspeți pasionați de cafea de specialitate”.

Pregătirea unui espresso corect poate părea floare la ureche, iar job-ul de barista o adevărată joacă. Deşi de multe ori nu e chiar aşa, pasiunea pentru această meserie face ca totul să decurgă natural. Frumusețea unei zile din viața unui barista este amplificată de bucuria interacțiunii umane şi nu ar fi nimic fără energia pozitivă a oamenilor care îi trec pragul.

Robert Kis & Patricia Pădureanu