The Brewing Guide. Cum preparăm o cafea Syphon?

După cum v-am obișnuit, în fiecare număr al ziarului vom prezenta câte o metodă de pregătire a cafelei. De această dată ne vom opri atenția asupra Syphonului. Această metodă de preparare mai este cunoscută sub denumirea de Vacuum brewer și este o metodă excepțională de a extrage toate aromele din cafeaua măcinată. Pentru cele mai bune rezultate, urmăriți cu atenție necesarul de ingrediente și pașii enumerați mai jos.

Ai nevoie de:

  • syphon
  • cântar
  • timer
  • măcinătoare
  • paletă pentru amestecare (bambus sau plastic)
  • arzător

O dată ce aveți la îndemână cele necesare, prepararea cafelei se desfășoară în felul următor:

1. Se umezește bine filtrul de pânză și se plasează în interiorul părții de sus a aparatului, astfel încât lanțul cu bile să cadă prin interiorul tubului și se trage de lanț până când agățătoarea poate fi prinsă de capătul tubului.

2. Pui la încălzit apa în kettel și în același timp macini 24 gr de cafea prăjită pentru metode alternative (brew /filter coffee).

3. Pune pe cântar suportul cu partea de jos a aparatului, iar când apa ajunge la punctul de fierbere, toarnă în recipientul de pe cântar 400 ml de apă, după care ia aparatul de pe cântar, și plasează partea de sus cu tubul de sticla în bolul de jos fără a îl inchide ermetic (înclinat), cu arzătorul poziționat dedesubt.

4. Înainte să înceapă să fiarbă apa, fixează partea de sus a aparatului prin apăsare astfel încât să închidă bine garnitura.

5. Când apa ajunge în recipientul de sus, pornește timerul, pune cafeaua macinată, și amestecă de două ori printr-o mișcare înainte - înapoi. Redu apoi intensitatea flăcării cu grijă astfel încât să nu provoci căderea cafelei în recipientul de jos.

6. După 35 sec. amestecă a doua oară ușor, prin mișcări înainte - înapoi, asfel încât crusta formată deasupra să fie spartă. Redu și mai tare intensitatea flăcării.

7. Când timerul ajunge la 1:30 min, îndepărtează flacăra și amestecă ușor în cercuri pe marginea recipientului.

8. Căderea lichidului din recipientul de sus în cel de jos ar trebui să dureze aprox. 45 sec, deci timpul total ar trebui să fie de 2:25 min.

9. Filtrul de pânză trebuie imediat îndepărtat și spălat bine. El ar trebui păstrat într-o cană cu apă, ca el să fie tot timpul umed. Pentru rezultate optime este recomandat să nu folosești filtrul de mai mult de 10 ori.