7 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre cafea

Faceți cunoștință cu noua rubrică The Daily Cup, Coffee Brainiacs, în care despicăm firul în patru și întoarcem bobul de cafea pe toate fețele, până îi descoperim secretele. Unele ciudate, altele amuzate, unele de-a dreptul științifice, informațiile despre cafea continuă să ne fascineze pe măsură ce le facem loc în viețile noastre. Indiferent dacă ești un împătimit al cafelei sau nu, cu siguranță vei iubi și mai mult această licoare minunată o dată ce afli mai multe despre ea.

1. Nu ai nevoie de cafea imediat după ce te trezești
Corpul tău produce în mod natural un hormon numit cortizol, care te ajută să te simți treaz și alert. Cortizolul este eliberat în funcție de ritmul tău circadian, dictat de momentul zilei. Așadar, dacă ai tendința de a bea cafea imediat după ce te trezești, este o idee bună să mai aștepți puțin pentru doza de cafeină, până într-un moment în care nivelul de cortizol este mai scăzut.

2. Puterile magice ale cafelei au fost descoperite grație unor capre hiperactive
Conform legendei, păstorii ethiopieni au fost primii care au descoperit efectele cafeinei, când au observat că turma lor de capre a început să țopăie frenetic și să ”danseze” după ce a mâncat cireșele arborilor de cafea.



3. Toată cafeaua de pe Planetă provine dintr-o zonă numită ”The Bean Belt”

The Bean Belt cuprinde toate regiunile care prezintă condițiile optime pentru cultivarea cafelei, și anume țările situate de jur împrejurul Pământului, între cele două tropice: Tropicul Racului și Tropicul Capricornului. Întâmplător sau nu, această zonă caldă și însorită este și cea mai potrivită pentru vacanțe.

4. Arborele de cafea produce continuu, timp de 20-30 de ani
Pentru ca un arbore de cafea să fie productiv, durează între 3 și 4 ani de la plantație. Planta produce flori albe parfumate (cu miros asemănător cu cel al iasomiei), urmând ca după un an, cireșele de cafea să fie mature. Arborele produce continuu, ceea ce înseamnă că poate să aibă în același timp flori, fructe în formare și cireșe coapte.

5. Cafeaua are o popularitate uimitoare
În fiecare an, oamenii consumă peste 500 de miliarde de cești de cafea, fapt care o face a doua cea mai populară băutură din lume, după apă. Cafeaua este și al doilea cel mai tranzacționat bun de pe Planetă, după petrol.

6. Cafeaua a fost interzisă de 3 ori, în 3 culturi și perioade diferite
O dată în Mecca în secolul al XVI-lea, o dată în Europa, când Charles al II-lea a interzis băutura în încercarea de a opri o revoluție aflată în desfășurare și o dată în Germania anului 1677, când Frederik cel Mare a interzis cafeaua pentru că avea impresia că oamenii cheltuiau prea mulți bani pe această băutură.

7. Cafeaua te poate ajuta să duci o viațămai lungă și mai sănătoasă
Cafeaua conține o mulțime de antioxidanți, care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Conform unor studii, o ceașcă de cafea conține mai mulți antioxidanți decât o porție de suc de struguri, afine, zmeură sau portocale.