Cum e să bei cea mai rară cafea din lume într-o dimineață de duminică la Cluj?

30 noiembrie. Ultima dimineață de toamnă din acest an, putea fi la fel de bine confundată cu o zi de iarnă veritabilă. Genul acela de zi în care, înfofolit într-un halat flaușat, de uiți pe geam și vezi crengile copacului din fața blocului pline de chiciură și te gândești: „n-aș ieși din casă pentru nimica-n lume!”. Cel mai probabil, pe mulți dintre voi v-a încercat un gând similar și ați preferat căldura așternuturilor de bumbac și un film bun, în locul unei plimbări matinale de duminică.

Curajoșii care s-au încumetat să înfrunte însă un Cluj mohorât și taciturn duminica trecută, au fost pe deplin răsplătiți la noi la Olivo, în cadrul celei de-a doua ediții din acest sezon a work-shop-urilor Accademia del Caffe. Și acum, permiteți-ne să vă prezentăm succint motivele pentru care am avut parte de o dimineață atât de specială, diferită de oricare alta din acest an:

7K6C9646

1. Contextul

După o săptămână încărcată cu zeci de sarcini de îndeplinit la birou, prea puțină lume mai are chef să își noteze în agendă activități care necesită alte straie decât pijamalele. Pentru că noi suntem de părere că zona de confort de bine să fie depășită din când în când (în ambele sensuri, propriu și figurat!), duminica trecută am creat un context relaxat și diferit de petrecere al timpului liber. Avantaje: un număr redus de participanți, astfel încât socializarea să nu fie o problemă spinoasă pentru nimeni.

2. Informația

Se spune că omul, cât trăiește învață. O zicală cu care rezonăm și noi. Așadar, duminica trecută ne-am propus să învățăm o mulțime de lucruri noi și interesante despre cafea. Și nu orice cafea, ci taman despre cea mai rară și scumpă cafea din lume. Cu alte cuvine, iubitorii de cafea din Cluj au avut ocazia de a învăța lucruri noi și de a gusta în premieră în oraș boabele de cafea Kopi Luwak.

3. Specialistul

7K6C9579

Marius Nica, pe care ne place să îl vedem în postura de „profesor”, este omul de bază al Accademiei. L-ați întâlnit și la ediția trecută, unde v-a învățat cum se prepară o cafea Chemex. De data aceasta, Marius i-a îndemnat pe cei prezenți la work-shop să se bucure de mirosul și gustul unei cafele rare, să îi savureze aroma, să o compare cu alte origini, să își dea cu părerea. Nu ne-am abținut, și am gustat și noi un espresso Kopi Luak. Verdictul: este într-adevăr specială!

4. Ineditul

Cappuccino-uri, espresso-uri, latte-uri...le cunoaștem. Și le consumăm zilnic. Însă curiozitatea iubitorilor de cafea este una constantă, așa că noi am satisfăcut-o cum am știut mai bine: oferindu-le șansa se a sta de vorbă cu Marius, cel care i-a purtat într-o lungă călătorie pe tărâmuri exotice, prin insule indoneziene sau filipineze, în căutarea Pisicii Indoneziene. Acest animal face parte din familia Viverridae, denumirea sa populară fiind Luak. Poate vă întrebați ce legătură poate fi între un mamifer și niște boabe de cafea...Explicația vine chiar acum:
Cafeaua Kopi Luak nu este culeasă de pe plantații, nu se recoltează în cantități impresionante. Dacă stăm să ne gândim mai bine, cafea este “produsă” chiar de această Pisică Indoneziană, ce mănâncă boabele de cafea coapte; acestea trec prin sistemul său digestiv, sunt digerate parțial, iar locuitorii din zonele populate de acest animal culeg boabele de cafea din excrementele animalului.

5. Povestea

Ceea ce face aceste boabe de cafea atât de speciale, căutate și apreciate este chiar povestea ce se ascunde în aroma pământie a cafelei rezultate din ele. Felul în care ajung procesul digestiv al Pisicii Indoneziene le transformă într-o cafea nemaipomenită, procesul prin care boabele coapte de cafea trec prin intestinul animalului diminuând aciditatea cafelei și oferindu-i o aromă plăcută, în plus adăugând catifelare corpului cafelei.

6. Ocazia

Sigur, partea teoretică a oricărei probleme este una necesară pentru cunoaște datelor, plasarea elementului într-un context adecvat, conturarea unei imagini de ansamblu. Însă noțiunile de teorie trebuie susținute și de cele practice. Tocmai de aceea, ne mândrim cu faptul că am oferit ocazia unor iubitori de cafea de a testa acest tip de cafea, și poate, de a le trezi interesul pentru o eventuală excursie în Indonezia. Nu de alta, dar Marius al nostru susține că acest tip de cafea „merită încercat în special în Indonezia, unde poți vedea exact de unde provine, poți vedea și plantațiile, discuta cu localnicii care îți pot arăta și spune spune mult mai multe informații autentice, provenite direct de la sursă; așa, vei avea certitudinea autenticității, calității și locului de proveniență a cafelei Kopi Luak, pași de preparare vitali în prepararea unei cafele excelente”.

7K6C9639

Dragii noștri, ne bucurăm că ați fost și în această săptămână alături de noi, ne face o mare plăcere să vedem cum crește interesul clujenilor pentru cafeaua de specialitate, de la o lună la alta, și nu în ultimul rând, suntem mândri că putem pune și noi umărul la susținerea acestei “mișcări ale cafelei de origine”* la Cluj. Așadar, mulțumirile noastre merg către voi. Vă mulțumim că ați dat curs invitației noastre de a participa la un eveniment** pe cât de interesant și interactiv, pe atât de util, educativ și plăcut (sperăm noi :) )

* Legat de acest subiect, cel al cafelei de origine, avem vești proaspete pentru voi, cu parfum de cerneală tipografică proaspăt uscată: noul număr al ziarului The Daily Cup, publicația Prăjitoriei de cafea Olivo, vă așteaptă peste câteva zile pe mesele din Olivo.

** Următoarea ediție a Accademiei del Caffe va avea loc în ultima duminică a lunii ianuarie, sfârșitul acestui an fiind rezervat (pentru noi, dar și pentru voi), petrecerii unui timp de calitate alături de cei dragi, respectiv pentru încărcarea rezervelor de energie necesare în anul care vine!