Cum preparăm o cafea Moka

moka1

După cum v-am obișnuit, în fiecare număr al ziarului vom prezenta câte o metodă de pregătire a cafelei. De această dată ne vom opri atenția asupra cafelei Moka. Această metodă de preparare este apreciată pentru că este foarte ușor de folosit și produce o cafea aromată, fiind cea mai apropiată metodă de espresso. Ca și particularitate, moka are concentrație mare de cafea în raport cu apa, iar aparatul este durabil și foarte accesibil.

Principiul preparării acestui tip de cafea este simplu: în camera de brew sau camera cu presiune, aflată în partea de jos a aparatului, se creează presiunea astfel încât, în momentul în care apa ajunge la temperatura de fierbere, vaporii trec prin patul de cafea măcinată, infuzând cafeaua, iar în partea de sus a aparatului ajunge cafeaua preparată.

Aparatul poate fi dimensionat pentru 2, 4, 6, până la 12 cafele. În metoda descrisă mai jos, cantitatea de cafea preparată este potrivită pentru 2 persoane. Pentru cele mai bune rezultate, urmăriți cu atenție necesarul de ingrediente și pașii enumerați mai jos.

Ai nevoie de:

  1. Moka
  2. Măcinatoare de cafea manuală

Măcinătura optimă a cafelei pentru Moka este cu textura asemănătoare cu făina de porumb. O dată ce aveți la îndemână cele necesare, prepararea cafelei se desfășoară în felul următor:

  1. Deșurubăm recipientul din partea de jos a aparatului și verificăm ca garnitura să nu fie deteriorată, pentru a putea obține o cafea de cea mai bună calitate.
    moka2
  2. Umplem recipientul de jos cu apă și avem grijă să nu depășim linia indicatoare din interiorul său.moka3
  3. Așează sita peste recipientul cu apă și macină cafeaua. Umple sita cu cafea și niveleaz-o cu degetul, apasând ușor. Ai grijă să nu apeși prea tare, pentru că acest lucru va face procesul de extracție mai dificil.moka4
  4. Înfiletează partea de sus, cu grijă. Aceasta se strânge astfel încât să ne asigurăm că marginea sitei etanșează cu garnitura.moka5
  5. Pune Moka pe aragaz, la foc mic, și menține-o până când cafeaua infuzează în recipientul de sus. Verifică recipientul de sus: în momentul în care cafeaua formează o spumă albă, poți să o iei de pe foc.moka6
  6. Savurează cafeaua Moka în cești de espressomoka7